pondelok 4. júla 2016

Rozhovor: Zuzka Šulajová

Hi, readers ! :) Dúfam že sa máte dobre a že v zdraví prežívate prázdniny. Ja teda áno. :) V poslednom čase sa mi roztrhlo vrece s nápadmi takže vám prinášam ďalší rozhovor s úspešnou slovenskou spisovateľkou kníh pre mladých dospelých a autorkou veľmi úspešnej série Džínsový denník.
Prajem pekné čítanie :)


Snívala si v detstve o kariére spisovateľky?

Nie, nikdy. J Ja som chcela byť veterinárka, ale keď som zistila, že by mi robilo problém dať čo len injekciu, bola som v keli. Ale o spisovateľstve som nesnívala ešte do roku 2013, hoci som už šesť rokov oficiálne tvorila a vychádzali mi knihy. Až v tomto roku som si uvedomila, že to je to, čo ma baví najviac.


Čo ťa vždy  „nakopne" k písaniu?  J Resp. čo v tebe vzbudí chuť sadnúť si a začať písať?

Skvelé spätné väzby od čitateľov, alebo pocit, že píšem samotný úžasný príbeh, ktorý si ma hlboko podmanil a ja ho skrátka c h c e m písať! :D Je to také zažratie, ktoré buď príde, alebo nepríde a nemá racionálne opodstanenie. Nie je ani len o tom, či je kniha dobrá alebo nie, veľakrát ma nebavili niektoré scény, ktoré som musela napísať a čitatelia ich zbožňujú.

Svojou tvorbou si zaujala hlavne skupinu mladých dospelých.  Aká literatúra zaujíma teba ?

No, keďže už mám 30, tento žáner už naozaj nečítam, ale keď som písala Džínsový denník 1, mala som 17, čiže to ešte nebolo také ošemetné. Na druhej strane mi nerobí žiadny problém písať pre mladých a užívam si to. Možno preto, že sa stále cítim na 22... Ale späť k otázke: Mám celkom široký záber, zbožňujem detektívky (A. Christie), trilery (J. Deaver, Adler Olsen, S. Larsson, J. Nesbo, Mannkel, Horst), historické romány (M. J. Zagorka, Ken Follet, H. Szienkiewicz, M. Moran, J. Nižňánsky, A. Dumas), fantasy (J. K. Rowlingová, Tolkien, Terry Pratchett), literatúra faktu (Pavel Dvořák)... Určite som na kopu autorov zabudla. Teraz mi napadol ešte Tolstoj.


Čo robíš vo svojom voľnom čase? Mohla by si nám povedať ako vyzerá taký všedný  deň spisovateľa? J

Robím 7 dní v týždni, stále vstávam 6.15, idem na polhodinu von so psom, raňajky, a hor sa do práce J Obed, podľa počasia 45-90 minút v lese so psom, potom buď práca / vybavovanie / idem do mesta (bývam cca 25 min.  od centra autom) / voľno, to je už individuálne podľa množstva roboty.
Vo voľnom čase somso psom (musím byť, keď ho už mám), priatelia, rada čítam, pečiem, turistika, skrátka oddych. Ale okolo 22.00 už odpadávam do postele, zvyknem si čítať.



Tvoje písanie spočíva v tom že si sadneš a píšeš alebo si len tak  vždy keď ťa napadne pokračovanie?

Sadnem si a píšem. Ale ak to naozaj nejde, niekoľko dní to nesilím.


 O Božene Slančíkovej Timrave sa vraví že bola tichá, no všímavá a že každú z jej postáv  by sme našli medzi ľuďmi ktorými sa obklopovala. J  Hľadáš charaktery svojich postáv vo svojom okolí alebo zapájaš fantáziu ? J

Zapájam fantáziu, o to viac ma prekvapuje, koľko ľudí sa v postavách vidí, resp. poznajú takých ľudí. Niektoré sú odpozerané od okolia, ale ide len o tie vedľajšie (Kajo Tamburský, ktorého som videla v električke, vôbec ma nenadchol, ale videla som ho ako skvelú postavu do knihy).

Berieš spisovateľstvo  skôr profesionálne alebo ako koníček ? J

Do roku 2013 to bol koníček, odvtedy profesionálne J


Máš nejaké  ciele vo svojej spisovateľskej kariére ktoré by si chcela dosiahnuť ? J

Už som dosiahla nevídané, keď sa Džínsové denníky tešia toľkej obľube, stali sa aj povinným čítaním, sú súčasťou Testovania 9, nachádzajú sa v učebniciach a maily čitateliek, ich mamičiek a babičiek sú na nezaplatenie. Samozrejme, rada by som časom napísala ešte nejakú úplne inú knihu, ale uvidíme, čo bude.

Chystáš momentálne niečo nové? Resp. pracuješ momentálne na niečom? J

Zatiaľ finišujem Džínsový denník 6, ktorý má vyjsť 20 .9. 2016 a bude bodkou za celou sériou.



Čo by si ako úspešná spisovateľka  odkázala, resp. poradila začínajúcim spisovateľom alebo tým ktorý nad písaním premýšľajú? J


Treba písať len preto, lebo vás to baví. Písať to, čo poznáte, čo viete a nemyslieť na ľudí okolo, čo by na to povedali, ani ako získať tisícky čitateľov. Ak má úspech prísť, príde sám, siliť to netreba (tým nemyslím, že máte sedieť na zadku a myslieť si, že si nejaký vydavateľ všimne vaše dielko na Wattpade, ale nie tlačiť sa dopredu za každú silu). Písať sa má s láskou a chuťou, entuziazmom, ktorý sa odrazí v knihe a postavách. Mať oči a uši otvorené, lebo inšpirácia je všade a Múza je nevyspytateľná, kope v nečakaných momentoch. Rada si odchádza na dovču do trópov, treba ju nechať, rozkazovať si nedá. Písanie je náročný a zdĺhavý proces, autor doň musí dať všetko – nielen originálnu zápletku, neopakovať po iných, ale aj seba, svoju dušu, vdýchnuť postavám život a vlastné povahy. Veľa čítať rôzne žánre, rozširovať si obzory a slovenčinu.

              Zuzka Šuľajová

Zuzkine knihy nájdete aj v e-kníhkupectve Martinus.sk

                       martinus.sk
-CAMERON-

4 komentáre:

  1. pekný rozhovor, Džínsový denník som čítala a pravdupovediac netušila som, že má až také pokračovanie :)

    Terka Polak - nájdeš tu súťaž o krémovú farbu na vlasy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý rozhovor! Džínsové denníky milujem. Je to skvelá knižná séria a už sa neviem dočkať septembra na posledný diel.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem :) Všetci sa už nevedia dočkať :)

    OdpovedaťOdstrániť